‘HR onderschat wat een burn-out kost’
HR professionals onderschatten wat werknemers met burn-out hun organisatie kosten. Zorg dus voor voldoende preventie en wees je ervan bewust dat burn-out ook in jouw organisatie voorkomt. Dat zegt Mascha Mooy van Bye Bye Burnout in het HR Journaal.
Volgens Mooy zijn er nog maar weinig organisaties die een goed burn-out beleid hebben. Dat is spijtig, vindt ze. ‘Want het taboe moet van burn-out af.’ Met haar bedrijf Bye Bye Burnout berekende zij dat burn-out werkgevers € 120.000 per werknemer kost.
Wie lopen risico op burn-out?
Er zijn namelijk wel een aantal risicogroepen die een verhoogde kans hebben op burn-out, vindt Mooy. Bijvoorbeeld de perfectionistische medewerker die steeds meer hooi op zijn vork neemt. ‘Dit zijn vaak ook de types die veel werk overnemen van anderen bij wie het werk blijft liggen. Ook de ‘haantje de voorste’ medewerkers lopen risico. Bijvoorbeeld accountmanagers die leven met een hoge werkdruk en moeten voldoen aan targets. Dat vinden ze ook prettig, maar de lijn tussen wat iemand aankan en wat niet is snel overschreden.’
Zelf werkte Mooy jarenlang als salesmanager totdat ze een burn-out kreeg. Tijdens haar eigen herstel van de burn-out ontdekte ze dat er geen gestructureerde aanpak is voor de begeleiding van medewerkers met een burn-out. Dus startte ze een eigen bedrijf Bye Bye Burnout gericht op MKB-organisaties. Ze ontwikkelde een 100 dagen traject wat is gericht op duurzaam en spoedig herstel.
Intensief herstelprogramma
Het 100 dagen traject kenmerkt zich door intensieve, multidisciplinaire begeleiding. ‘Maar het begint met veel slapen en rust. Iemand moet wel fit genoeg zijn om aan het herstel te werken’, zegt Mooy. Tijdens die eerste maanden naar het herstel spelen beweging en leefpatroon een belangrijke rol. Mooy zelf onderhoudt de contacten met arbo-arts, werkgever en HR.
In principe worden werknemers begeleid naar herstel in hun eigen werkomgeving. Mooy: ‘Maar het komt voor dat er een arbeidsconflict speelt of er een verandering in de organisatie is. Of de werknemer wil zelf absoluut niet terug. Dan gaan wij met HR om de tafel en bespreken we een mogelijke exit. HR moet dan ook het gesprek aangaan en vragen wat de werknemer wil.’