Mediation / Conflictbemiddeling

Mediation is een vorm van conflict bemiddeling waarbij een onafhankelijke bemiddelaar (mediator) samen met partijen werkt aan een voor alle partijen aanvaardbare oplossing voor een probleem/conflict.

Wat is mediation / conflictbemiddeling?

Conflicten komen overal en altijd voor. Meestal lossen de betrokken partijen dit zelf op. Soms is echter mediation of conflictbemiddeling noodzakelijk. Bij mediation zoeken de partijen die een geschil met elkaar hebben onder leiding van een neutrale persoon, de mediator, naar een passende oplossing. Een arbeidsconflict ontstaat bijvoorbeeld wanneer werkgever en werknemer (of collega’s onderling) slecht met elkaar communiceren. Of wanneer zij tegengestelde belangen (lijken te) hebben.

Wat zijn de gevolgen van een (arbeids)conflict?

Een arbeidsconflict is voor niemand fijn. Uw productiviteit gaat omlaag en de stress omhoog. En als het arbeidsconflict uit de hand loopt, resulteert dat vaak ook nog eens in ziekteverzuim. Met alle gevolgen van dien. Daarom is het zaak om snel een mediator in te schakelen. Zo lost u het arbeidsconflict snel en voordelig op. In zulke situaties is het van belang dat één en ander eens goed wordt uitgepraat. Alleen dan kan er worden gewerkt aan herstel. De mediator helpt partijen daarbij. Uiteraard kan ook blijken dat het beter is om uit elkaar te gaan. Dan spreken we van exit-mediation.

Wat is onze werkwijze?

Onderliggende belangen en emoties worden wederzijds uitgesproken, wat veelal verhoging van de acceptatie en verbetering van de onderlinge relatie tot gevolg heeft. De oplossing komt bij mediation sneller tot stand dan ibj rechtspraak of bij arbitrage. Daardoor zijn de kosten lager. Heikens Human Capital beschikt over het noodzakelijke inzicht en de expertise om conflicten professioneel te benaderen en een oplossing te vinden waar alle betrokken partijen zich in kunnen vinden.
Wij maken ook inzichtelijk welk gedrag ten grondslag ligt aan het conflict, waardoor een dergelijke situatie in de toekomst voorkomen kan worden.

In dit proces kunnen wij een adviserende, begeleidende of uitvoerende rol aannemen.