
Stel dat een werknemer zich ziek meldt en aangeeft dat hij een flinke kater heeft. Kunt u dan weigeren om het loon door te betalen?
Piet is een groot fan van Ajax en volgt alle wedstrijden op de voet. Een spannende dag breekt aan als Ajax een belangrijke wedstrijd voetbalt. Hij gaat met vrienden de stad in om de wedstrijd te volgen. De volgende ochtend blijkt dat hij iets te diep in het glaasje heeft gekeken, want hij wordt flink ziek wakker. Piet besluit open en eerlijk te zijn en meldt zich bij HR en zijn leidinggevende ziek vanwege een kater. De leidinggevende vindt dit geen reden voor ziekmelding. Hij wil geen loon aan Piet uitbetalen. Kan dat zomaar?
Loondoorbetaling bij ziekte
Dat kan niet. In zeer uitzonderlijke gevallen heeft een werknemer geen recht op loondoorbetaling bij ziekte. Als de ziekte van de werknemer opzettelijk door hem is veroorzaakt, heeft hij geen recht op doorbetaling van loon. Van het opzettelijk veroorzaken van ziekte is echter vrijwel nooit sprake. De opzet van de werknemer moet gericht zijn geweest op het veroorzaken van de ziekte. Dat betekent dus dat het doel van de werknemer moet zijn geweest om arbeidsongeschikt te worden. Dat komt zelden voor. In deze casus zal Piet in het geval dat hij ziek is – of dit nou door een kater komt of niet – zijn recht op loondoorbetaling behouden. Het loon (70% of 100% ervan – dit is afhankelijk van de gemaakte afspraken) moet de leidinggevende alsnog aan Piet uitbetalen.
Bron: XpertHR Actueel