Een kwart huilt na functioneringsgesprek
Een op de vier mensen huilt na een functioneringsgespek. En een op de vijf gaat direct erna op zoek naar een andere baan. Zou er, dit wetende, misschien een beter alternatief te bedenken zijn?
Het onderzoek werd uitgevoerd door Adobe, en twee maanden geleden gehouden onder 1500 respondenten.
Tijdrovend functioneringsgesprek
Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat managers gemiddeld 17 uur besteden aan de voorbereiding op het functioneringsgesprek. En die 17 uur is gerekend per medewerker. Het merendeel besteedt er maximaal 8 uur aan. Een op de vijf leidinggevenden trekt er echter maar liefst 33 tot 40 uur per medewerker voor uit. En dan zijn het daadwerkelijke gesprek en het vervolg erop dus nog niet meegerekend.
Ouderwets
Twee op de drie medewerkers noemt functioneringsgesprekken ouderwets. Bijna zestig procent zegt dat een functioneringsgesprek geen enkele impact heeft op hoe hij zijn werk doet. Daarnaast ervaren mensen het als zeer stressvol en denken ze dat het een gelegenheid voor de baas is om lievelingetjes voor te trekken. Meer dan de helft van de werknemers vindt het eigenlijk een onnodig HR-instrument.
Wellicht is het verrassend dat managers er niet veel positiever tegenaan kijken. Meer dan de helft van de managers noemt functioneringsgesprekken gedateerd en niet effectief. Onder millennial-managers (geboren in de jaren ’80 en ’90) ligt dat aantal nóg tien procentpunt hoger. En om het nog erger te maken: managers zeggen dat de gevraagde tijdsinvestering hun overige werkzaamheden negatief beïnvloedt.
Effect van functioneringsgesprek
De 1500 respondenten is daarnaast gevraagd wat het effect was van het functioneringsgesprek. Om te beginnen nam eenvijfde ooit ontslag, en ging eenderde op zoek naar een nieuwe baan. Ruim de helft was verbaasd over wat werd gezegd, ze herkenden zich niet in het verhaal van de manager. En een op de vijf moest tijdens of na het gesprek huilen.
Opvallend is trouwens dat mannen sterker reageren op gesprekken dan vrouwen. Mannen zeggen gemiddeld zelfs vaker dat ze huilden na een gesprek (25 procent van de mannen, tegenover 18 procent van de vrouwen).
Wat dan wel?
De vraag is natuurlijk: als we functioneringsgesprekken afschaffen, wat komt er dan voor in de plaats? De laatste tijd verschijnen daar (ook online) steeds meer artikelen over. Uit het onderzoek van Adobe komen in elk geval twee aanbevelingen: de meeste mensen willen feedback in het moment (en dus niet 11 maanden na dato), en veel mensen willen kwalitatieve in plaats van kwantitatieve feedback.
Meer lezen over het beoordelingsgesprek?
- Waarom beoordelingsgesprek oude stijl niet werkt
- 5 alternatieven voor het beoordelingsgesprek
- Managers onthullen details waarop zij kandidaten beoordelen